Polévka plná barev a chutí: Francouzská bujabéza

Nechejte se okouzlit výjimečnou rybí polévkou s pomerančovou vůní. Bujabéza (francouzsky Bouillabaissa) je jednou z nejoblíbenějších polévek s dary moře.

Polévka mořeplavců

 

Z mísy stoupá lehký kouř, který v sobě ukrývá jemné citrusové aroma. Po chvíli ovšem ucítíme vůni silnější. Vůni slané vody, moře a mořských plodů, snoubící se s čerstvými bylinkami a máslem. Ještě zkoušíte odolat?

 

 

Bujabéza je tradiční francouzská polévka, pocházející z přístavního města Marseille. Svou unikátní chuť získává díky mořským rybám, plodům moře, vařené zelenině a speciálnímu, provensálskému koření.

Vývar se dle tradice podává s opečeným chlebem a majonézou rouille z olivového oleje, česneku, šafránu a kajenského pepře.

Čím více ryb, tím lépe

 

Slavná kuchařka Julia Child popsala bujabézu jako spojení provensálské polévky, jejíž základem je česnek, cibule, rajčata, olivový olej, fenykl, šafrán, tymián, bobkový list a troška pomerančové kůry, a různých druhů ryb.

Mořskou rybou, která se ve Francii do polévky přidává je ropušnice. Vynikající je také mořský úhoř, štítník (mořský kohout), nebo krabí maso.

Pravá bujabéza

 

Udělejte si dokonalou bujabézu ve vaší kuchyni, nalejte si skleničku Chardonnay a užívejte dne. Víme, jak na to.

Ingredience:

 

  • 2,5 kg filetů mořských ryb (můžete experimentovat - hodí se mořský ďas, treska, parma, platýs, krabí maso, langusty)
  • 250 g krevet
  • 1–2 pokrájené cibule
  • 1 pórek
  • 4 stroužky česneku
  • máslo
  • 3–4 rajčata
  • bulvu fenyklu, kedlubnu a několik semínek fenyklu
  • bobkový list
  • kůru z jednoho pomeranče
  • 3–4 vlákna šafránu
  • 100 ml extra virgin olivového oleje Potten & Pannen
  • 100 ml bílého vína
  • sůl a pepř na dochucení
  • lístky fenyklu a tymián na ozdobu

Postup:

 

  • Ryby zalijeme třemi litry vody, uvedeme do varu a pět až šest minut prudce vaříme.
  • V pánvi na extra virgin olivovém oleji Potten & Pannen nebo másle osmahneme jemně nakrájenou zeleninu. Po pěti minutách ji spolu s kořením a většinou pomerančové kůry přidáme do polévky.
  • Stáhneme plamen a čtvrt hodiny vaříme.
  • Pět minut před koncem vsypeme krevety a vlijeme kvalitní bílé víno.
  • Maso vyjmeme, rozdělíme na kousky a vrátíme do polévky. Ozdobíme jemně pokrájenou nebo strouhanou kůrou z pomeranče a bylinkami.
  • Polévku je vhodné stylově servírovat ve větší misce Villeroy & Boch z kolekce Soup Passion s praktickými úchyty pro snadné přenášení.
  • K bujabéze podávejte další přílohové misky s čerstvými bylinkami a kořením. Každý si tak může dochutit podle sebe.
Polévka plná barev a chutí: Francouzská bujabéza

Související produkty

Novinka
Villeroy & Boch Soup Passion servírovací podnos, set 2 ks
Villeroy & Boch
895,-

Dodání 2 - 4 týdnů

Novinka
Villeroy & Boch Soup Passion asijská miska na polévku, 13 cm
Villeroy & Boch
480,-

Dodání 2 - 4 týdnů

Novinka
Villeroy & Boch Soup Passion polévková miska, 0,5 l
Villeroy & Boch
420,-

Dodání 2 - 4 týdnů

Novinka
Villeroy & Boch Soup Passion naběračka na polévku
Novinka
Villeroy & Boch Soup Passion asijská lžíce, set 2 ks
Villeroy & Boch
450,-

Dodání 2 - 4 týdnů

Novinka
Villeroy & Boch Soup Passion HOT/COOL kámen, 11,5 cm
Villeroy & Boch
655,-

Dodání 2 - 4 týdnů

Novinka
Villeroy & Boch Soup Passion terina na polévku, 2,8 l
Novinka
Villeroy & Boch Soup Passion přílohová miska, set 4ks