Pečená jemná vejce v Mini Cocotte

Potěšte sebe i své okolí netradiční snídaní, svačinou nebo lehkou večeří s malými stylovými hrnci Mini Cocotte.

Skvělá vejce se dají připravit na tisíce způsobů. Tato klasika zasytí a je velmi jednoduchá na přípravu.

Servírovat jej můžete v krásném designovém litinovém mini hrnci, které navíc díky svému materiálu vaši snídani udrží dlouho teplou. Pokud se budete chtít dozvědět více o litinovém nádobí a jeho výhodách a zjistit, v jakých dalších designových hrncích můžete doma potěšit při servírování, napsali jsme o tom další článek na našem blogu.

Ingredience

  • 4 vejce velikosti L
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce smetany na šlehání
  • muškátový oříšek
  • 2 lžičky lanýžového oleje
  • 100 g dušené šunky
  • 100 g sýru Emmental
  • 6 malých hub (my jsme použili žampiony)
  • sůl a pepř
  • pažitka

Postup

  • Rozehřejte si troubu na 220 °C.
  • Smetanu na vaření i na šlehání nalijte do malého hrnce, přidejte trochu muškátového oříšku, sůl a pepř a přiveďte k varu. Jakmile začne smetana bublat a hodně pěnit, odstavte ji a počkejte, až pěna klesne. Raději smetanu v tuto chvíli nemíchejte, aby se nesrazila. Horkou směs odstavte a připravte si do 4 malých litinových hrnců Mini Cocotte ostatní ingredience.
  • Nakrájejte si houby, sýr a šunku a rovnoměrně rozložte do hrnců. Potom přelijte smetanovou směsí.
  • Do každé porce potom opatrně rozklepněte vejce, aby neztratilo strukturu. Bílek musí krásně a čistě lemoval žloutek.
  • Lehce osolte a opepřete, posypejte pažitkou a dejte péct pod pokličkou asi na 8-10 minut.
  • Záleží na vás, jak moc propečená vejce máte rádi. Na hniličku to potrvá asi 8 minut v troubě. Ozdobte ještě trochou pažitky a ozvláštněte kapkou lanýžového oleje.

Na celý, i když zrychlený postup se můžete podívat na video, které jsme jako jedno z několika natočili k našemu 25. výročí. Pokud se chcete dozvědět více o krásných Staub hrncích, stačí se podívat. Pokud se vám Staub hrnce líbí, patříte mezi ty, kteří oceňují umění žít všemi smysly. Stejně jako vy věříme, že jídlo má lahodit nejen chuti, ale také oku a duši. Přejeme dobrou chuť!

Pečená jemná vejce v Mini Cocotte