Velikonoční mandlová bábovka

Mít v rukávu recept na rychlou jarní bábovku se vždy hodí!

Doporučujeme servírovat v úžasném velikonočním porcelánu společnosti Villeroy & Boch. 

Ingredience

  • 220 g másla
  • 6 žloutků, vejce velikosti M
  • 6 bílků
  • 100 g čokolády nakrájené nadrobno
  • 120 g moučkového cukru
  • 100 g cukru, ideálně hnědého třtinového
  • 140 g jemně mletých loupaných mandlí
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 2 lžíce rumu nebo amaretta
  • 80 ml šlehačky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup

1. Předehřejte troubu na 170°C.

2. Šlehejte máslo, dokud z něj není krém. Přimíchejte sůl, moučkový cukr a vanilkový cukr. Po jednom postupně přidávejte žloutky a šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Přimíchejte čokoládu s rumem nebo amarettem a přidejte mandle a šlehačku. Vyšlehejte tuhý sníh z vaječných bílků (dokud netvoří špičky). Můžete přidat cukr, pokud je potřeba.

3. Do máslové směsi přimíchejte mouku a prášek do pečiva a opatrně vmíchejte sníh z bílků. Nalijte těsto do pořádně vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Pečte asi 50 až 60 minut.

4. Nechte vychladnout a poté vyklopte bábovku z formy na servírovací tác. Před podáním ji posypejte moučkovým cukrem. Podávejte se šlehačkou smíchanou se skořicí a vanilkovým cukrem.

Velikonoční mandlová bábovka