Jak vybrat hrnec: Poznejte rozdíl mezi smaltem a litinou

Smaltované nádobí versus smaltovaná litina - jaký je mezi nimi rozdíl?

Pouhým okem od sebe smalt a smaltovanou litinu rozeznáte ihned. Smalt je klasika, kterou máme každý na chatě nebo u babičky. Litina nebo smaltovaná litina je pořádně bytelný kus nádobí. I vlastnosti mají odlišné a při koupi nádobí byste rozhodně měli poznat, do čeho doopravdy investujete. Smaltované nádobí představuje uspokojivou variantu vybavení kuchyně, ale když milujete jídlo a vaříte takřka denně, litina by pro vás měla být jasná volba. Ihned povíme proč.

Proč litina?

Smaltované nádobí je poměrně křehké a má tendenci praskat. V případě, že vám popraská vrstva uvnitř, použití se nedoporučuje. Naopak smaltovaná litina zvládne prudké zahřátí (i když rychlé zahřívání nedoporučujeme), když necháváte zatáhnout maso a fantasticky se hodí pro pomalé vaření, když připravujete třeba hovězí na víně. Litinové nádobí je odolné vůči poškrábání a dlouho drží teplo, proto s ním můžete svolat celou partu k obědu a vyzkoušet rustikální servírování rovnou z hrnce.

Staub je na litinu expert

K výrobě litinového hrnce je třeba hliníková forma pro přípravu pískové formy. Taková forma slouží pouze pro jeden odlitek. Procesem odlévání taveniny ze surového železa a koksu vzniká tvar ikonického hrnce Staub, který bude potřebovat ještě hodně péče, aby se k vám dostal v podobě, jak ho znáte. Nálitky se obrušují a ve třech vrstvách smaltují. Nakonec se při teplotě 800 °C vypalují.

Vlastnosti litinového hrnce Staub

  • Pohodlné použití a snadná údržba.
  • Dokáže udržet pod pokličkou o 10 % více vlhkosti. Vaše pokrmy tak budou šťavnatější.
  • Niklová nebo mosazná rukojeť vydrží teplotu až 250 °C, takže můžete nádobí používat i pro pečení v troubě.
  • Na vyvýšený okraj si pohodlně odložíte vařečku.
  • Neměnný vzhled a nadčasový design.
  • Tradice od roku 1974.

Před prvním použitím zahřejte

Pečlivá příprava hrnce k použití podpoří jeho unikátní funkčnost. Hrnec nejdříve omyjte horkou vodou a osušte, poté potřete vnitřek nádoby troškou rostlinného oleje a zahřejna na 15 minut. Tento postup zajistí navázání tuku na materiál a dojde k vytvoření ochranného filmu. Jídlo se vám pak nebude připalovat a hrnec nebude korodovat. Nakonec přebytečný olej osušte. A teď už jste perfektně připraveni.

 

Zajímají vás více o litinovém nádobí? Máme na našem blogu další články například:

Často kladené otázky ohledně litinového nádobí.

Jak vařit nadčasově v litinovém nádobí Staub.

Recept pro risotto vařené v litinovém hrnci Cocotte.

 

 

 

Jak vybrat hrnec: Poznejte rozdíl mezi smaltem a litinou

Související produkty